mei 28

Wat moet je weten als je een drone koopt?

Als kind was ik altijd al gefascineerd door alles wat zich voortbewoog in de lucht. Zelf wilde ik natuurlijk, zoals velen andere jongens piloot worden. Helaas is dit er nooit van gekomen.. Mijn droom viel helaas al in duigen toen ik een bril kreeg. M’n ogen waren zo slecht dat ik nooit piloot zou kunnen worden. Toch hebben vliegtuigen mij altijd gefascineerd. Naast vliegen ben ik ook erg gecharmeerd van fotografie en film. Je zult dus wel begrijpen dat het kopen van een drone voor mij iets is wat ik altijd al wilde.

Mijn droomdrone

Ik ben nu al een tijdje opzoek naar verschillende modellen en ben er wel ongeveer uit wat voor mij goed werkt. Het liefst wil ik een drone waar tevens een goede camera onder te monteren valt en dan zit je meestal gelijk in het hogere segment. De eerste stap is dus gezet: ik weet welke drone ik wil kopen. Maar hoe zit het eigenlijk met de regelgeving in Nederland?

Zijn er regels?

Als ik denk aan vliegen met een drone zie ik de shots van Amsterdam (waar ik woon) al helemaal voor me. Het zou de ideale manier zijn om de stad vast te leggen, maar ik snap dat dit natuurlijk niet zomaar mag. Maar waar zou je dan wel mogen vliegen. Ik heb het uitgezocht en ben tot de volgende conclusies gekomen:

Waar mag je vliegen?

Zoals je natuurlijk kunt verwachten is het verboden om met een drone bij vliegvelden te vliegen. Maar als je dit op bijvoorbeeld Schiphol betrekt zal je nog versteld staan van hoe groot dit gebied eigenlijk is. Daarnaast is het verboden om met je drone hoger dan 120 meter te vliegen en zijn sommige drones zelfs verboden! Wat voor mij daarnaast ook belangrijk is is dat wanneer je foto’s maakt of filmt met een drone je je moet houden aan de privacywetgeving. Je kunt dus niet zomaar alles vastleggen wat je ziet. Een laatste punt dat ik kan meegeven is dat je moet controleren of bij schade door je drone, deze schade wel wordt gedekt door de verzekering. Het zou namelijk erg vervelend zijn als dit niet het geval is.

Hopelijk heb ik je kunnen helpen met mijn bevindingen of de regelgeving omtrent het vliegen met drones. Ik zelf ben alsnog van plan er een te kopen en ik weet zeker dat ik er veel plezier van ga hebben!

Share