nov 20

Van fotografie je werk maken

Van je passie je werk maken klinkt als iets onhaalbaars. Veel hobby fotografen hebben wel eens stilgestaan bij de gedachte om te werken als professioneel fotograaf. In deze blogpost beschrijf ik een viertal tips voor hoe je jezelf kunt voorbereiden op een carrière als fotograaf.

Tip 1: Apparatuur

Over het algemeen denken mensen dat hoe duurder de apparatuur is, hoe beter de foto’s worden. Dit is bij fotografie niet altijd het geval. Het gaat meer om hoe je met de camera omgaat, dan hoe duur je camera is. Vaak is een camera die makkelijk te bedienen is in “manual” stand al voldoende.

Tip 2: Uitstraling

Fotografen staan vaak niet bekend om hun uitgesproken gedrag, maar toch moet een professionele fotograaf niet bang zijn om een foto te maken. Je moet niet bang zijn om echt in het moment te willen duiken om de mooiste shots te krijgen. Dit geldt vooral voor straatfotografen.

Tip 3: Portfolio

Vooral als je geen ervaring hebt is het handig om alvorens je solliciteert een goede portfolio op te bouwen. Ga erop uit met een thema in gedachten, en maak een selectie van een aantal goede shots. Vervolgens kun je die plaatsen op diensten als Instagram of Flickr zodat je een manier hebt om je werk en vaardigheden te laten zien aan een toekomstige werkgever.

Tip 4: CV

Zoals bij elke andere baan is een mooi CV heel belangrijk. Het moet in een oogopslag duidelijk zijn wie je bent, en waarom je bij het desbetreffende bedrijf past. Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als fotograaf kun je met het maken van een professioneel CV juist het verschil maken. Hierbij kun je laten zien hoe belangrijk bijvoorbeeld compositie is, waar valt je oog het eerst op bij het bekijken van je CV. Dit kun je ook als argument gebruiken bij je sollicitatiegesprek.

Het laatste wat je nodig hebt is meteen ook het belangrijkste, lef. De durf om de stap te zetten, en van je droombaan je echte baan te maken.

Share