jun 13

Houd je van fotograferen? Verbeter je kwaliteit met deze 3 tips!

Het beroep fotograaf wordt erg vaak geromantiseerd. ‘Leuk hoor, een beetje geld verdienen met mooie plaatjes schieten…’ Maar er komt zo veel meer bij kijken dan dat! Er dient rekening gehouden te worden met de wensen van klanten, er wordt vaak uren besteed aan de nabewerking, er moet worden gefactureerd, er moet een boekhouding worden bijgehouden en zo kunnen we nog een hele tijd doorgaan. Misschien is dat tevens een van de redenen dat Nederland duizenden hobbyfotografen kent. Wil jij fotografie voorlopig daarom lekker bij je hobby houden? Wij geven je een aantal beginnerstips om de kwaliteit van je foto’s te verbeteren.

1. Durf te investeren
Men denkt vaak dat er dure apparatuur moet worden aangeschaft om kwalitatief goede foto’s te maken. Echter hoeft dit helemaal niet het geval te zijn. Men zegt niet voor niets dat een goede fotograaf uit de voeten kan met iedere camera! Wil je toch graag een stapje verder met fotografie? Durf dan stukje bij beetje te investeren. Koop niet blindelings die nieuwe Nikon omdat die vanwege de hoge prijs en het bekende merkje wel goed genoeg moet zijn. Struin het internet af of vraag advies bij (hobby)fotografen bij jou in de buurt.  Zo kom je vanzelf uit bij het juiste apparatuur en technologieën die bij jou passen.

2. Oefenen, oefenen, oefenen
Spreekt voor zich, toch? Hoe meer je oefent, hoe beter je foto’s er op den duur uit zullen gaan zien. Wil jij verder met portretfotografie? Huur een professionele selfiebox en ga aan de slag met jezelf als model. Vind jij landschapsfotografie helemaal het einde? Trek er regelmatig op uit met je camera en leg alles vast wat je tegenkomt. Hoe meer, hoe beter! En ben jij de automatische stand van je camera beu en wil je wat meer uitdaging? Ga dan zelf aan het spelen met de instellingen. Je zult zien dat je dit na een hoop oefenen vanzelf onder de knie krijgt.


3. Besteed aandacht aan de nabewerking
Tot slot: vergeet de nabewerking niet! Door een foto achteraf nog wat te bewerken, kan deze vele malen mooier uit de verf komen dan zonder nabewerking. Ook hiervoor geldt dat oefenen belangrijk is om dit onder de knie te krijgen. Want of je nu Photoshop, Lightroom, Indesign of een ander bewerkingsprogramma gebruikt: het geheel mag niet gephotoshopt ogen. Maar door middel van goede nabewerking kun je wel je eigen signature op je foto zetten.

En kom je ergens niet uit? Je kunt altijd contact met ons opnemen. Veel plezier met fotograferen!

Share