dec 15

HoloLens huren

Terwijl de consument voorzichtig de eerste stappen maakt (soms letterlijk) met Augmented Reality, ligt de toekomst vooral in Mixed Reality. Technologie ontwikkelt zich altijd in kleine stappen voorwaarts, we zijn van de virtuele “stickers” in Layar overgestapt naar virtuele beestjes bekijken met de AH Dino app, en we zullen over enkele jaren waarschijnlijk rondlopen met een AR bril op straat. Microsoft is een bedrijf dat erg goed is in technologie ontwikkelen, maar niet altijd voorop staat wanneer het aankomt op marketing. Terwijl Apple met Animoji niet veel verder komt dan smilies die kunnen animeren op een dure iPhone X, heeft Microsoft met de HoloLens de eerste, volwaardige Mixed Reality headset uitgebracht. Toch zijn er diverse redenen om nu nog een HoloLens te huren in plaats van te kopen. De HoloLens werking is nog niet optimaal. Aan de hand van de huidige HoloLens voorbeelden kun je wel een voorproefje krijgen van de toekomst. Hoe werkt de HoloLens en waarom zou je een HoloLens huren? Dat lees je op deze pagina!

HoloLens werking

De HoloLens is een draagbare headset die zonder kabels of externe aansturing via PC of laptops functioneert. Er zit een volwaardige Windows 10 PC in deze headset gebouwd waardoor het systeem volledig autonoom werkt. Ook zijn er geen externe trackers vereist zoals bij de eerste Oculus Rift en HTC Vive VR brillen vanwege de “inside-out” tracking. Deze speciale camera kan niet alleen de omgeving zien, maar ook een dieptescan uitvoeren. Dit heeft een belangrijk effect op de HoloLens werking, een virtueel object kan niet alleen voor een fysiek object worden weergegeven, maar ook daarachter. Dat is het voornaamste verschil Augmented Reality (een laag over de werkelijkheid) en Mixed Reality (virtuele objecten die deel uitmaken van de omgeving).

HoloLens voorbeelden

Er zijn inmiddels een flink aantal HoloLens voorbeelden, al is het aanbod niet te vergelijken met de vele AR apps voor smartphones. Dit komt enerzijds door de complexiteit van het systeem en de geavanceerde mogelijkheden, anderzijds is de Microsoft HoloLens alleen nog beschikbaar voor ontwikkelaars en niet voor de eindconsument. Bij de eerste lichting HoloLens voorbeelden werden nog wat beloftes gemaakt die niet helemaal waargemaakt konden worden, toch zijn er een aantal toepassingen die vooruitstrevend zijn. Zo kun je met handgebaren het Windows systeem besturen, er is een virtueel heelal op basis van crowd-sourced informatie en je kunt door het hele huis of kantoor virtuele objecten of notities plaatsen die “verankerd” blijven, zelfs na het verlaten van de kamer.

HoloLens huren

Je kunt een Microsoft HoloLens kopen, maar het systeem is feitelijk nog bestemd voor ontwikkelaars die momenteel nieuwe applicaties bouwen. Daarnaast ligt de prijs tussen de 3000 en 5000 dollar, afhankelijk van het set dat je wilt aanschaffen. Momenteel is een HoloLens huren de meest logische keuze. Je kunt dan aan de hand van de vele HoloLens voorbeelden uittesten wat de mogelijkheden zijn, en waar de grenzen liggen. Naast de HoloLens zijn er ook andere VR brillen en AR brillen met elk hun eigen mogelijkheden en beperkingen. Door een HoloLens te huren kun je bepalen op welke wijze je AR en MR kunt inzetten binnen de organisatie. Daarnaast is het ook gewoon erg leuk speelgoed om eens uit te proberen!

Share